суббота, 10 апреля 2021 г.

 

Норми харчування у закладах освіти: затверджено нові, скасовано старі

Заплановані закладами освіти закупівлі харчових продуктів та/або послуг з харчування повинні на 100 % відповідати вимогам норм харчування. Засновники зазначених закладів повинні забезпечити проведення закупівель харчових продуктів та/або послуг з харчування відповідно до встановленої вартості харчування.

Нові норми замінять ті, що були затверджені постановою КМУ від 22.11.2004 р. № 1591 «Про затвердження норм харчування у закладах освіти та дитячих закладах оздоровлення та відпочинку» та діяли з 1 січня 2005 року.

Зокрема, у 15 додатках до нових норм харчування Кабмін затвердив:

  • Норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід або вечерю у закладах дошкільної освіти у разі п'ятиденного перебування;
  • Норми споживання основних груп харчових продуктів у складі другого сніданку та підвечірку у закладах дошкільної освіти у разі п'ятиденного перебування;
  • Особливості норм споживання основних груп харчових продуктів у закладах дошкільної освіти у разі шестиденного перебування;
  • Особливості норм споживання основних груп харчових продуктів у закладахдошкільної освіти у разі семиденного перебування;
  • Норми споживання основних груп харчових продуктів на сніданок, обід та вечерю в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п'ятиденного перебування;
  • Норми споживання основних груп харчових продуктів у складі другогосніданку та підвечірку в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п'ятиденного перебування;
  • Особливості норм споживання основних груп харчових продуктів у закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі шестиденного перебування;
  • Особливості норм споживання основних груп харчових продуктів у закладахзагальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі семиденного перебування;
  • Норми споживання основних груп харчових продуктів для організаціїодноразового харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку у разі п'ятиденного перебування;
  • Добова потреба у рідині для дітей і підлітків різних вікових груп;
  • Особливості забезпечення харчуванням здобувачів освіти / дітей з особливими дієтичними потребами;
  • Інформація про харчові продукти щодо вмісту глютену;
  • Інформація про вміст речовин та готові страви / вироби, які призводять доалергічних реакцій або непереносимості;
  • Норми споживання грудного молока, дитячих сумішей (початкових та для подальшого годування) та харчових продуктів прикорму для дітей першого року життя;
  • Особливості харчування здобувачів освіти, які активно займаються спортом.

Порядком організації харчування пропонується вести такі документі зорганізації харчування:

  • Наказ про організацію харчування
  • Журнал щоденного обліку здобувачів освіти / дітей, які харчуються
  • Журнал здоров'я працівників їдальні (харчоблоку)
  • Примірне чотиритижневе сезонне меню
  • Щоденне меню
  • Меню-розклад
  • Технологічна документація на страви та вироби
  • Журнал обліку виконання норм харчування
  • Бракеражний журнал харчових продуктів, що надійшли від постачальника харчових продуктів
  • Бракеражний журнал готових страв, виготовлених закладом освіти абодитячим закладом оздоровлення та відпочинку самостійно, та/або оператором ринку харчових продуктів, який надає послуги з харчування безпосередньо в їдальні (харчоблоці) такого закладу (аутсорсинг)
  • Бракеражний журнал готових страв, що надійшли від оператора ринкухарчових продуктів, який надає послуги з харчування (кейтеринг).

Перелік таких документі є орієнтовним, отже, заклади освіти можуть під час організації харчування своїх підопічних вести й іншу необхідну їм документацію.

Власне Порядок організації харчуваннявизначає принципи планування та механізм організації харчуванняздобувачів освіти / дітей у закладах освіти, дитячих закладах оздоровлення та відпочинку з метою створення безпечного, здорового освітнього середовища та безпечних умов для оздоровлення та відпочинку.

Цим Порядком передбачено, що засновник закладів освіти забезпечують безоплатне гаряче харчування в державних і комунальних закладах освіти за рахунок коштів відповідних бюджетів відповідно до встановленого в закладі освіти режиму (кратності) харчування для:

  • дітей-сиріт;
  • дітей, позбавлених батьківського піклування;
  • дітей з особливими освітніми потребами, які навчаються у спеціальних таінклюзивних класах (групах);
  • дітей із сімей, які отримують допомогу відповідно до Закону України «Продержавну соціальну допомогу малозабезпеченим сім'ям»;
  • учнів закладів освіти, розташованих на територіях радіоактивногозабруднення, а також дітей, евакуйованих із зони відчуження, дітей, які є особами з інвалідністю внаслідок Чорнобильської катастрофи, і тих, що проживали у зоні безумовного (обов'язкового) відселення з моменту аварії до прийняття постанови про відселення, відповідно до Закону України «Про статус і соціальний захист громадян, які постраждали внаслідок Чорнобильської катастрофи»;
  • дітей з числа внутрішньо переміщених осіб, дітей, які мають статус дитини,яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів;
  • дітей з числа осіб, визначених у ст. 10 Закону України «Про статус ветеранів війни, гарантії їх соціального захисту»;
  • осіб інших категорій, визначених законодавством та/або рішенням органумісцевого самоврядування.

Забезпечення безоплатним гарячим харчуванням за рахунок бюджетних коштів здійснюється на підставі документів, що підтверджують таке право відповідно до законодавства.

Вартість безоплатного гарячого харчування в закладах загальної середньої освіти та інших закладах освіти, що провадять освітню діяльність на певному рівні (рівнях) повної загальної середньої освіти, встановлюється засновником (засновниками) таких закладів щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування.

Компенсація за безоплатне гаряче харчування в закладах освіти здійснюється у випадках, визначених законодавством. При цьому така компенсація не здійснюється:

  • у разі відсутності здобувачів освіти у закладі освіти під час освітнього процесу за однією з інституційних форм здобуття освіти;
  • для здобувачів освіти, що здобувають освіту за однією з індивідуальнихформ здобуття освіти, а також за дистанційною формою здобуття освіти;
  • під час організації освітнього процесу з використанням технологій дистанційного навчання протягом дня незалежно від форми здобуття освіти, зокрема у разі виникнення надзвичайних ситуацій, встановлення карантинних обмежень.

Здобувачі освіти, які не мають права на безоплатне гаряче харчування, мають платити за харчування за готівковим та/або безготівковим розрахунком, зокрема за допомогою електронного платіжного засобу (платіжної картки), що визначається в умовах договору між замовником та постачальником харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Щодо вартості харчування в закладахдошкільної освіти, то вона переглядається і встановлюється засновником (засновниками) таких закладів щороку відповідно до норм харчування з урахуванням режиму (кратності) харчування. Для забезпечення повноцінного раціону обсяги видатків на харчування здобувачів освіти закладів дошкільної освіти за рішенням засновника (засновників) можуть регулюватися встановленням відсотка батьківської доплати.

Відповідальність за планування та організацію харчування в закладах освіти та закладах оздоровлення та відпочинку, матеріально-технічне забезпечення їдальні (харчоблоку), буфету, безпечність та якість сировини, харчових продуктів та готових страв, дотримання вимог санітарного законодавства та законодавства з питань безпечності та якості харчових продуктів, виконання норм харчування, відповідність меню та асортименту буфету несе засновник (засновники), керівник відповідного закладу, а також постачальник (постачальники) харчових продуктів та/або послуг з харчування.

Постанова № 305 набрала чинності 07.04.2021 р. Але нові норми харчування, які нею затверджено, наберуть чинности лише з початком нового учбового року - з 1 вересня 2021 року, як і пункти 1 - 3, 8 - 54 Порядку організації харчування. Тож часу на організацію харчування по-новому достатньо.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Воїне, лицарю славний, Ти зброю тримаєш в руках, Щоб на нашу країну-державу Злий не позарився враг. Будь мужній і будь достойний Ти слави ...