среда, 29 сентября 2021 г.

 

Масові розстріли 1941 року: Що варто знати про трагедію Бабиного Яру


Меморіал у Бабиному Яру

В урочищі Бабин Яр обірвалося життя сотень тисяч людей. Тільки 29 вересня 1941 року нацисти розстріляли приблизно 22 тисячі людей – в основному євреїв. Цього дня єврейському населенню було наказано зібратися на одній зі столичних вулиць, маючи при собі документи та коштовності. Згодом їх повели "дорогою смерті", яка закінчилася в урочищі. І це була не єдина нацистська "акція".

29 вересня в Україні традиційно вшановують жертв Бабиного Яру. Цього року від дати масового розстрілу минуло 80 років.

Все, що потрібно знати про трагічні події 1941 року детальніше в матеріалі "Першого Незалежного".

Масові розстріли у Києві 29-30 вересня

Війська Вермахту (Збройні сили нацистської Німеччини) увійшли до Києва 19 вересня 1941 року. Через кілька днів у Київській цитаделі та на Хрещатику прогриміли вибухи, після чого нацисти вирішили провести показову каральну акцію. Тоді у підривах звинуватили євреїв, хоча насправді їх організували радянські диверсанти. 

У деяких публіцистичних статтях  стверджується, що саме вибухи спричинили масові розстріли. Інші ж джерела цей факт заперечують, пояснюючи це тим, що схожі  акції відбувалися і в інших містах ще з червня 1941 року. Однак акція у Бабиному Ярі стала однією з найбільших в етапі геноциду. 

Перші розстріли відбулися 27 вересня. Тоді вбили 752 пацієнтів психіатричної лікарні ім. Івана Павлова, яка була розташована безпосередньо біля Яру. Точне місце розстрілу невідомо. Наступного дня у Києві з’явилися оголошення з наказом всім євреям міста зібратися зранку наступного дня "при вул. Мельника (офіційна назва – Мельникова) – Доктерівський (малася на увазі Дегтярівська)". Людям наказали взяти з собою документи, гроші, цінні речі, теплий одяг, білизну тощо.


Комментариев нет:

Отправить комментарий

  Сьогодні День пам’яті та перемоги над нацизмом у Другій світовій війні 1939–1945 років Колаж: Сергій Поліщук 29 травня минулого року Верхо...